RMS Titanic

Titanic var ett fartyg som ägdes av White Star Line och som den 10:e april år 1912 lämnade Southampton för sin jungfruresa över atlanten och där kapten Smith pressade henne till sitt yttersta för att kunna anlända tidigare än väntat i New York och på så sätt kunna skapa rubriker världen över. Det blev dock inga positiva rubriker. Redan den 14 april strax innan midnatt kolliderade Titanic med ett isberg och sjönk sedan bara på några timmar och ligger idag på ett djup på 3.810 meter under Atlanten. RMS Titanic var byggt i järn och hade två systerfartyg som hette RMS Olympic och HMHS Britannic.

Andreas Rörqvist

Fartyget var uppdelade i tre olika klasser. Varav första klass med sina 416 hytter totalt medans andra klass hade 162 hytter och slutligen tredje klass med 262 hytter plus 40 sovsalar. Om man kollar på de här gamla fotot av den kända trappan ner till första klass matsal eller kristallsalen som den också kallades så kan man lägga märke till att den högra delen av trappan är något bredare än den vänstra sidan och de har helt enkelt att göra med att damerna hade sådana breda kjolar på den tiden.

Fartyget hade 2.225 passagerare totalt ombord men hade endast livbåtar för 1.178 passagerare. Mellan knappt 1500 till 1635 personer sägs ha omkommit i katastrofen. Detta tycker jag också tyder på vilket klassamhälle det var på den tiden då första klass redan hissades ner i livbåtarna medans andra och slutligen tredje klass fick vänta med låsta grindar och vatten upp till knävecken. Detta var lite av min bild av fartyget Titanic och dess historia.

RMS Titanic - Andreas Douglas Rörqvist

Annonser

Andreas Douglas Rörqvist

Annonser
%d bloggare gillar detta: